HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Cukkinileves Itáliából

Bővebben


        Nikla

Leírás

Nikla településtörténete
 
A település első izben az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben fordul elő, mint plébániás hely.
 
1395-ben Nikala, 1454-ben Nikla alakban említik az oklevelek. 1536-ban Miklay Ferenc volt a földesura. 1660-ban Könczöl Mihály és Somogyi István jószágai közt sorolják fel. A hagyomány szerint a középkori falu nem a mai helyén, hanem Nikla és Hódoshát között a Kosztorica-ér mentén feküdt. A Balaton vize akkoriban idáig felért, azaz nyilván kihasználták a nádas vízi-világ nyújtotta természeti előnyöket is.
Nincs bizonyíték rá, hogy a község mai közigazgatási területén több más falu is lett volna a középkorban, a lehetőség azonban nem zárható ki, miután a középkori településhálózat lényegesen sűrűbb volt a mainál.
1701-1703. körül kelt összeírás szerint puszta /azaz lakatlan helye/ és a Csoknay család birtoka. 1715. évi összeírásban új telepítvényként szerepel. Telepesei a későbbi adatok szerint tótok, de nem felvidékről. hanem a mai Horvátország és Bosznia vidékéről jöhettek. Szlavóniát még a XIX. Század elején is Tótország-nak emlitik. Hasonló telepítésű volt Somogyszentpál, Táska, Buzsák, Pusztakovácsi és Somogyfajsz is. 1726-1733-ban a Thulmon családé. 1767-ben özv. Káldy Jánosné Enessey Rozália és Thulmon Zsigmondné Arumpruster Julianna birtoka. 1773-1776-ban a Thulmon és Kály családon kivül megjelenik a községben a Berzsenyi és Barcza calád is.

A XIX. században a nemesi birtokok tovább aprózódnak. A néphagyomány szerint "kurta uraságok" laktak a faluban, kisebb kúriákban, mint a Jónás, a Gálovics, a Viktor, a Rajcs, a Fischer, a Körmendi, a Laipzig és a Berzsenyi család. A Berzsenyieknek három kúriája ma is áll a faluban. A Fischer család kúriája Fischer pusztán volt, míg a Laipzig kúria helyén épült az iskola.

A községben 1831. óta működik elemi iskola. A falu római katolikus temploma a XVIII. Században épült, egyszerű, klasszicizáló későbarokk építmény. A községben átvezetett a XIX. század elején kiépült postaút Budáról Siófokon, Balaton-Szemesen, Balatonbogláron, Lengyeltótin, Marcalin és Nemesviden át Kanizsára, illetve tovább az Adria felé. E fontos országút Niklát is bekapcsolta az ország vérkeringésébe, így például Berzsenyi Niklai "remete élete" a mai divatos felfogás szerint erős túlzás. Nikla csak a vasúthálózat kiépítése után veszítette el addigi jelentőségét, mivel a vasútvonalak elkerülték a települést.

A XIX. században a mezőgazdasági tevékenység mellett halászattal, méhészkedéssel, nádaratással, kendertermesztéssel foglalkoztak az itt élő emberek.A XX. Század elején 212 házában 1466 ember élt, ekkor több család kivándorolt. A Horty rendszerben özv. Berzsenyiné és Leipzig voltak a legnagyobb birtokosok. Önkéntes Tűzoltó Egyesület, levente egyesület, Polgári Lövészegylet működött ebben az időben.

A II. világháború végén a falu sokat szenvedett, mivel a front közelsége miatt a falu lakosainak nagy részét kitelepítették Nágocsra, Gamásra és Somgyvámosra. 1944. december 6-6ől 10 hónapon keresztül oroszok tartózkodtak a faluban, minden 10. ház lakója maradhatott, a többieknek el kellett hagyniuk a települést. A 38 háborús áldozat nevét a temetői út mellett 1993-ban állított,  Szanyi Péter szobrászművész alkotása örökíti meg.

A niklai körjegyzőséghez tartozott 1950-ig Csömend és Boronka. A közös tanácsok létrejöttével Niklához csatolták Csömendet, majd később Táskát is. A tanácsi rendszerben Nikla mindvégig önállóan vagy székhelyközségként működött. A rendszerváltást követően Nikla székhellyel Csömend és Táska társulásával körjegyzőséget hoztak létre, melyből 1994. január 1-el Táska kilépett.

A környező falvak termelőszövetkezetei /Nikla, Pusztakovácsi, Somogyfajsz, Libickozma/ 1969-1970-ben egyesültek. Az "Egyesült Erő" Mezőgazdasági Termelőszövetkezet központja Pusztakovácsiban volt. A termelőszövetkezet 1999-ben felszámolásra került. A termelőszövetkezet összevonásakor a niklai tsz. a pusztakovácsiba olvadt be.

Az új általános iskola 1960-ben, a művelődési ház 1961-ben épült, a községháza 1971-ben, ezt követően 1998-ban majd 2003-ban került átalakításra, bővítésre ill. felújításra.
 

Látnivalók

Római Katolikus Templom  
Berzsenyi Dániel lakóháza, mely jelenleg emlékmúzeum,
Nikla, Berzsenyi utca 96.
  
Berzsenyi síremlék a niklai temetőben. 
Kápolna 
 
Zsidó temető 
Háborús emlékmű
Nikla, Berzsenyi utca 56.
  
Rózsakert
Nikla, Berzsenyi- Petőfi utca sarok 
 


Szállodák

Gyógyfürdők

Szépségápolás

Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink