HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Epres palacsinta

Bővebben


        Balatonberény

Leírás

Balatonberény területe a régészeti feltárások tanúsága szerint nagyjából 6.500 éve folyamatosan lakott. Már az újkőkor embere is megfordult e vidéken, de vannak leletek a bronzkorból is. A rómaiak nyomát is őrzi településünk: a Balaton medrében a híres régész, Rómer Flóris római kutat és téglákat talált, valamint a község más részeiről római sírok és pénzérmék kerültek elő.

A népvándorlás egymást követő kultúráinak jelenlétét bizonyítják azok a temetők, melyekre szintén a község földjében bukkantak a kutatók.
A 10. század legelején a Dunántúlt birtokba vevő magyar népesség szintén lakóhelyéül választja a Balaton-part eme termékeny és biztonságos részét. A település első okleveles említése Bereyn néven 1082-ből, Szent László korából való. A feljegyzés tanúsága szerint az itt élők fő bevételi forrása már ekkor is a szőlőművelés volt.

Egy 1121-ből származó oklevél Buren néven emlékezik meg a községről, majd az 1332-37-es pápai tizedjegyzékben már a Fanch-Beren megjelölés szerepel, amely a falu akkori urára, a Gordovai Fanch családra utal.
1536-ban már a Fajsz-Berény néven jelenik meg a település egy adóösszeírásban. A 17. századi krónikás feljegyzése szerint a község Zankó Miklós tulajdona, aki a Fanchok leányági leszármazottja volt.

1727-ben Berény a Hunyady család kezébe kerül, s a tulajdonosváltás komoly fellődést hoz a falu számára. A Hunyadyak építik újjá barokk stílusban a 14. századból származó templomot, s a 18. század első tudományos igényű földrajzi leírásában (notitia Hungariae Novae) Bél Mátyás már egy főleg szőlészetből és halászatból élő, virágzó településről tudósít.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc küzdelmeiben berényi katonák is részt vesznek, közülük tizenegyen hősi halált halnak. A kiegyezés után a gazdasági konjunktúra hatása nem kerüli el a falut: 1881-ben elkészül a Hunyady család úl kastélya, s az 1863-ban átadott Déli-vasútnak köszönhetően a 19. század végén országosan ismert fürdőhellyé válik a korabeli térképeken már Balaton-Berény néven jelölt település. (A 20. század első évtizedében a községben már négy szálloda üzemel, 250 kiadó szoba és 171 fürdőbódé található, s szebbnél szebb villák épülnek fel.)

Az első és második világháborúban is harcolnak balatonberényi katonák, közülük sokan életüket adják hazájukért. Nevüket a falu emléktáblán örökítette meg, csakúgy, mint a holokauszt helyi áldozataiét.

A második világháború után a község gyors fejlődése megakad, később önállóságát is elveszíti, amit csak 1989-ben sikerül visszanyernie. A helyiek azonban az elmúlt évszázadok tapasztalatai alapján megtanulták, hogy nincs reménytelen helyzet, s tudják: csak tehetségükön, szorgalmukon és összefogásukon múlik, hogy a 21. század történései egyszer majd arany betűkkel kerüljenek be Balatonberény krónikájába.

Forrás: www. balatonbereny.hu

Látnivalók

Községünk idegenforgalma a XX. század elejétől követhető nyomon. A fokozatosan növekvő látogatottság miatt szükségessé vált, hogy egyre bővülő szolgáltatásokat és megfelelő környezetet találjanak a minket felkereső hazai és külföldi vendégek. Községünk az utóbbi években sokat változott, fejlődött, így mára már a valamennyi közművel rendelkező községek közé tartozunk. A csatorna- és gázhálózat mellett kiépült a kábeltévé rendszer is, s a lakosok nagy többségénél a szélessávú internet hozzáférés is elérhető.


A fürdőzők, napozók számára a strandolási lehetőséget a községi textiles, valamint a déli parton egyedüli naturista strand biztosítja. A textiles strand területe 5346 m2, befogadóképessége 1000 fő. A strand gondozott, tiszta, s lassan mélyülő vize a kisgyermekes családok részére is ideális strandolási lehetőséget nyújt. A strand területén több melegkonyhás étterem, büfék és presszók biztosítják a vendégek kiszolgálását. Többek között gyermekmedence, vizibicikli- és csónakkölcsönzők, sportpályák állnak a strandolók rendelkezésére. A strand főépületében kozmetika, fodrászat, cukrászda valamint valutaváltó is működik. A községi strand június 1-jétől - augusztus 30-ig tart nyitva.

A naturista strand és kemping természetes környezetben, nádasokkal övezett területen található, befogadóképessége 1600 fő. Természetesen a létesítmény területén büfék, presszók, ill. élelmiszerbolt segíti vendégeink sokoldalú kiszolgálását. Sportszerkölcsönzőt és különféle sportolási lehetőséget is találnak a minket választók. Az intézmény május 15-től szeptember 15-ig várja látogatóit.

Az községünkbe látogatók mintegy 400 kiadó ház, villa és apartman közül választhatnak. Bővebb információt az utazási irodáknál és a turisztikai portálokon találnak, s terveink szerint hamarosan weboldalunk is segít a legalkalmasabb pihenőhely fellelésében. A magánházakon kívül a közvetlenül a parton elhelyezkedő Beach Hotel és a település különböző pontjain található panziók kínálnak szálláslehetőséget.

Az állandó lakosok száma 1200 fő, ám ez a szám a nyári hónapokban az idelátogató vendégeknek köszönhetően mintegy 4-5000 főre emelkedik. Az ellátást 7 élelmiszerbolt, 10 melegkonyhás étterem, büfék, presszók, borozók biztosítják.

A sportolni vágyókat bérelhető teniszpályák, lovaglási lehetőség, kitűnő horgászhelyek, és kerékpárút várják.

Településünk minden lakosa bízik abban, hogy a minket felkeresők valódi élményekkel gazdagodva térnek haza a pihenésre szánt napok után, s messzire viszik Balatonberény jóhírét...

  

Római Katolikus Templom 

Az Anjou-korban, 1350 körül épült római katolikus templom a magyar gótika kevés fennmaradt épületemlékeinek egyike.

Bár a törökkel vívott harcok során megrongálódott, a Hunyady család újjáépíttette 1733 körül. Az átalakítás során kapta barokk tornyát, de a szentély, a támpillérek, a bejárat és az ablakok látványa, valamint a templomkert csendje hazánk történetének egyik legdicsőbb szakaszába, Nagy Lajos királyunk korába repíti vissza az utazót.

Az árnyat adó fák alatt annak a Szent Vendelnek (554? ? 617?) az 1793-ban felállított szobrát vehetjük szemügyre, akinek kultuszát valószínűleg a 18. században hazánkba érkező németajkú telepesek hozták magukkal. 

 

  

Múltház
A régi talpas házban, az ún. Múltházban a település történetébe, hagyományos népművészetébe nyerhet betekintést az utazó.

A kiállításon megtudhatjuk, hogy 1906-ban néptánc-, népszokás- és népdalgyűjtő útján Bartók Béla is járt a községben. (A nagy magyar zeneszerző balatonberényi gyűjtőútját a főutcán emléktábla is őrzi).

A kiállítás egyik érdekessége a dereskő, melynek látványa megérteti velünk, miért is volt akkora tekintélye szépapáink korában a büntetés-végrehajtásnak... 

 

Szőlőhegy
A Marcali-hát legészakibb lankáin elterülő balatonberényi szőlőhegyen sok évszázados hagyományokra tekint vissza a szőlőtermesztés és a borkészítés.

Mesebeli szépségű balatoni panoráma várja a majd kétszáz éves műemlék pincék között az arrajárót. A terület elsősorban vörös fajtáiról híres (Merlot, Pinot Noir), de jó néhány pincében olthatjuk szomjunkat kitűnő fehérborokkal is.

A terület kultúrtörténeti érdekessége a római emlékek mellett az, hogy 1945-ben a balatonberényi hegyen született meg Hamvas Béla A bor filozófiája c. alkotása, borkultúránk legfontosabb spirituális alapműve. 

 

  

Festőház
A Kossuth Lajos utca 90. szám alatt, közvetlenül a művelődési ház mögött egy százéves, rusztikus, gerendás parasztházban működik a balatonberényi festőház. Immár 18 éve minden nyáron itt alkot Paál Valéria Eszter északkelet-magyarországi festő-tanár, festőművész, s időnként néhány festőtársa is.

A festmények többnyire hagyományos és felhordásos technikájú olajképek, de selyemfestményei is jelentősek. Legkedvesebb témái a fák, fasorok, de a Balatont is szívesen örökíti meg. Sorozatos budapesti kiállításairól és a balatonberényi festőházból képei a világ minden tájára elkerültek már, ahogy az itt nyaralók is szívesen visznek haza egy-egy darabot szűkebb pátriájukba.

A festőház nem csak kortárs Paál-képeket kínál látogatóinak, hanem más kortárs művészek (Molcsányi, Újfalusi, id. Hidasi, Dobi stb.) alkotásait is. Helyet kap a képzőművészeti munkák sorában Balogh István ongai népi iparművész szép, faragott rönkbútora is.

A festőház minden évben június 15-től augusztus 1-jéig, naponta 14.00-tól 18.00-ig várja kedves látogatóit.

További információ kérhető a 30/ 229 4396-os számon. 

 

  

Henger park
A település központjában, a Balaton-parton található Henger park árnyas fái közül gyönyörű kilátás nyílik az ezerarcú Balatonra.

Az államalapítás illetve Szent István megkoronázásának 1000. évfordulója alkalmából itt került felállításra B. Hegyi László budapesti szobrászművész alkotása, ami három hajótestből álló kompozíció. Ennek középpontjában a leengedett vitorlavászonból kettős keresztes árbocrúd emelkedik ki. A három hajótest és a vitorla a történelmi Magyarország nagy földrajzi egységeit jelképezi a Felvidékkel, Délvidékkel és Erdéllyel együtt, az árboc pedig nem más, mint az apostoli kettős kereszt, hazánk szuverenitásának szimbóluma. 

 

  

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint az ezeréves Magyarország hőseinek emlékműve2006. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából került felavatásra a Henger-parkban a külföldön élő magyarok felajánlásából Nyers István kezdeményezésére elkészült emlékmű. Az alkotáson, amely 1956 és az ezeréves Magyarország hőseinek állít emléket, a magyar történelem legfontosabb fordulópontjait jelképező évszámok mellett Wass Albert hazaszeretetre intő sorai olvashatók. 

 

  

Szabadság téri park
A Táncsics és Szabadság utcák sarkán tekintheti meg a látogató a Szabadság téri parkot.

A gondozott, virágos környezetben került felállításra 1996-ban a honfoglalás 1100. évfordulójára készült kopjafa. Négy esztendővel később a park újabb műalkotással gazdagodott: 2000. augusztus 20-án ugyanitt avatta fel községünk a magyar millennium alkalmából Csíkszentimre testvértelepülésünk önkormányzatától kapott emlékkeresztet.

A keresztet Kenéz László balatonberényi képzőművész tervei alapján készítették el az erdélyi mesterek. Az alkotás gyökér talapzatból indul, szárain életfa motívum fut végig. A kereszt és az ősi magyar hitvilágból származó életfa ötvözése jól szimbolizálja a magyar keresztény állam szellemiségét. A gyökér jelképezi hazánkhoz, szülőföldünkhöz való ragaszkodásunkat, az abból kinövő kereszt pedig a Szent István-i Magyarország szellemiségét, fejlődését.


Szállodák

Gyógyfürdők

Szépségápolás

Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink