HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Brokkolis lazac

Bővebben


        Receptek

Krémes

Kategória: sütemények
Elkészítési idő: 45-60 perc
Nehézség: nehézség: 3nehézség: 3nehézség: 3
 

Hozzávalók

Leveles vajastészta
25 dkg finomliszt
25 dkg vaj
só, víz

Vaníliakrém
8 dl tej
20 dkg porcukor
10 dkg finomliszt
6 db tojás
fél rúd vanília

 

Elkészítés

5 dkg teljesen száraz, legfinomabb, átszitált finomlisztet alaposan összegyúrunk, simára eldolgozzuk 20 dkg vajjal és félretesszük.
20 dkg szintén átszitált finomlisztbe 5 dkg vajat morzsolunk és pár csipetnyi sóval, kevés hideg vízzel puha tésztát gyúrunk belőle, és a lisztes vajjal együtt fél órát pihentetjük hűvös helyen, konyharuhával letakarva. Egyáltalán, az egész tésztakészítés hűvös helyen történjék, a kellemes, házias meleg nem tesz jót neki.
Belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, lehetőleg téglalap alakúra. A közepére tesszük a lisztes vajat akkora téglalap formára ellapítva, hogy a tészta négy oldalát mikor felhajtjuk rá, azok teljesen befedjék. Ezt a hajtogatott tésztát megint kinyújtjuk, de most négyzet formájúra, 3-4 mm vastagra. Kettéhajtjuk, majd mégegyszer kettéhajtjuk, hogy négy réteg feküdjön egymáson, és letakarva 20 percig pihentetjük hűvös helyen. Ezt a kinyújtást - kétszer összehajtást - 20 perc pihentetést még kétszer megismételjük.
Vigyázzunk arra, hogy a tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel, árt neki a kéz melege. Amit lehet, a nyújtófával intézzünk el, vagy nagyobbacska lapos fakanállal. A nyújtásoknál is minél kevesebbet lisztezzük, annál finomabb lesz, tehát söprögessük le róla a fölösleges lisztet.
A tésztát ezután két egyforma részre osztjuk, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, lapos tepsibe vagy pléhlapra fektetjük, kicsit megszurkáljuk, és forró sütőben szép világos okkersárga színűre sütjük.

A tojásokat alaposan megmossuk, feltörjük, szétválasztva a fehérjét a sárgájától. Kimérünk a tejbe 3 dkg cukrot, a maradékot belekeverjük a tojásfehérjékbe, és kemény habbá verjük. A tejben a 3 dkg cukrot feloldjuk, majd felforraljuk. A lisztet a maradék tejjel egy edényben tejföl sűrűségűre keverjük, miközben a tojássárgáját is hozzáadjuk.
Ezt a keveréket állandó keverés közben a zubogva forró tejhez csorgatjuk. Mire újból felforrt és besűrűsödött, óvatosan, hogy össze ne essen, hozzákeverjük a felvert tojáshabot. A főzetet azonnal leveles vajas tésztalapra öntjük és egyenletesen szétkenjük. Csak lehűlés után vágjuk fel.
Előfordulhat, hogy a krém nem kocsonyásodik, hanem kihűlés után is lágy marad. Ennek két oka lehet:
1. A cukor-tej-tojás elegyet nem forraltuk fel eléggé a hab belekeverése előtt;
2. A besűrítés a liszttel gyenge tűzön túl hosszú ideig tartott, s így a lisztben levő sikértől krémünk nyúlóssá válik. Ilyen esetben a krém már nem kocsonyásodik meg (vagyis mehet lapátra).
 
  
Ha a tészta kihűlt, az egyik lapra rákenjük a még meleg vaníliakrémet, egyenletesen elsimítjuk, és hűlni hagyjuk. Ha már langyosodik a krém, a másik tésztalapot megfelelő méretű kockákra vágva ráhelyezzük a tetejére, óvatosan megnyomkodva, hogy tapadjon. Ugyanis könnyebb lesz a kész sütit felvágni, ha a felső tészta már fel van darabolva. Vaníliás porcukorral jó vastagon megszitáljuk, és ha teljesen kihűlt a krém, bevizezett, éles-hegyes késsel felvágjuk.
 

 

 

 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 

Küldje be Ön is kedvenc receptjét!

Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink