HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Brokkoli főzelék

Bővebben


        Hírek, érdekességek

A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

wellness & egészség

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Aki rágni tud, frissebb marad az elméje?

A Journal of the American Geriatrics Society című lapban megjelent tanulmány szerint, ha összehasonlítjuk azokat, akik idős korukban is képesek a rágásra, azokkal, akik erre nem vagy csak részben képesek, azt az eredményt kapjuk, hogy a rágásban aktív csoportnak jelentősen jobbak a kognitív funkciói. Ezen funkciók alatt leginkább a memóriát, a problémamegoldó és a döntéshozó képességet értjük.

A kérdés tanulmányozásához svéd kutatók 557 idős személyt vizsgáltak meg, akik életkora 77 év, vagy afölötti volt. Arra jutottak, hogy akinek gondja van a keményebb ételek, például egy alma megrágásával, komolyabb esélye van az elbutulásra. Ezt a megállapítást egyéb faktorok figyelembevételével is vizsgálták, úgymint a nem, az iskolázottság, a kor vagy a mentális egészség.

Mi lehet az összefüggés?

Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy számos tényező hozzájárulhat a demencia kialakulásához. Egyes vizsgálatok szerint a foghiány vezethet elbutuláshoz, más kutatások során pedig azt figyelték meg, hogy a rágózó egyetemisták jobb eredményeket értek el matematika teszten, mint azok, akik nem rágóztak.

A fent említett kutatás szerint a rágás folyamata javítja az agyban a véráramlást, így aki a fogproblémái miatt kevésbé képes rágni, az kevesebb vért is juttat az agyába. A feltételezések szerint tehát minél kevésbé áramlik vér az agyba, annál inkább nő a demencia kockázata. Ebből a szempontból azonban nem lényeges kérdés, hogy valódi fogakkal, vagy protézissel rág-e az illető.

A fogak ápolása az egészséget is védi

A rágóképesség és a demencia összefüggései mellett például a fogágybetegség is más súlyos betegségek rizikófaktora is lehet– ismerteti dr. Vingender Szonja, az Oxygen Medical fogorvosa. – A gyulladáskeltő baktériumok bejuthatnak a véráramba és hozzájárulhatnak lerakódások kialakulásához a szív ereinek falán. Az érelmeszesedés a stroke, illetve infarktus legfőbb kiváltó oka.

A fogorvos szerint megfelelő fogápolással csökkenthetők a szájüregi gyulladásokkal összefüggésbe hozható egyéb betegségek kialakulásának valószínűsége. A szakember szerint a legalapvetőbb higiénia részét kellene, hogy képezze a napi kétszeri alapos, legalább 2 percig tartó fogmosás, valamint a fogközök tisztítása. A fogorvost pedig nem csak a már hiányzó fogak esetén kell felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is.

Forrás: http://www.oxygenmedical.hu

2013. 03. 19.

 

További cikkeink

Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját
Új remények a glaukóma kezelésében
Kiderült, mi okozza a hőhullámokat!
A passzív dohányosokat is fenyegeti az érszűkület
A hormonok előre jelezhetik az asztmás rohamot
Pajzsmirigy-betegségek: a TSH érték önmagában kevés a diagnózishoz
Mit mutat a panoráma röntgen?
A szívbetegségek kockázata megbecsülhető
Összes cikk

rss Hírek RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink