HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Spenótfelfújt füstölt sajttal

Bővebben


        Magazin

Elegendő-e a vörösvértestszámunk a sportoláshoz?

wellness & mozgás

A normális vörösvértestszám 4-5,2 millió darab mikroliterenként. De mennyi elegendő a sportoláshoz? A sport és a vörösvértestek kapcsolatáról dr. Szélessy Zsuzsanna a Trombózisközpont hematológusa beszélt.

Szervezetünk legnagyobb energia átalakító szerve az izomzat. Szénhidrátokban, zsírokban, fehérjében tárolt kémiai energiát alakítja át "égetéssel" mozgási energiává. Ehhez az égetéshez oxigén szükséges, melyet légzéssel a levegőből nyerünk - magyarázza Szélessy főorvosnő. A tüdőbe jutó levegőből az oxigént a vörösvértestek szállítják el szöveteinkhez, így izmainkhoz is. Az izom működését befolyásolja, hogy a levegőből mennyi oxigént sikerül az izomhoz juttatni. Amennyiben csökken a levegő oxigén tartalma - pl. magas hegyekben -, vagy romlik a tüdő légző funkciója - pl. tüdőgyulladásnál -, vagy csökken a vér oxigén szállító képessége - pl. csökken a vörösvértestek száma, vagy bennük a hemoglobin mennyisége, az izmok oxigén ellátása kárt szenved, az izom teljesítménye csökken.

Az izmok oxigén ellátásának biztosítására a szervezet többféle mechanizmust is használ: rövidtávon megnöveli a légzésszámot és a pulzusszámot, hosszútávon, pedig a vörösvértest-számot emeli meg.

A vörösvértestek számának emeléséhez szervezetünk egy hormonszerű anyagot termel, aminek hatására a csontvelőben megnövekedik a vörösvértestek képződése. Ezt az anyagot eritropoetinnek hívják, és a vesében elhelyezkedő speciális sejtek termelik, termelésének ingere a veseszövet oxigén nyomásának csökkenése. Természetesen a fokozott vérképzéshez fokozott alapanyag bevitel is szükséges, fokozni kell a vas és folsav, B vitamin, stb. bevitelt is.

Légszomj az edzőteremben

Utóbbi időkben megfigyelhető, hogy - jellemzően edzőtermekben - az izom mennyiségének növelését nem követi a vörösvértestek számának növekedése, relatív vérszegénység alakul ki. A jelenség magyarázata egyszerű: míg a testépítő fokozott fehérje bevitellel figyel az izom növelésére, elfelejti elfogyasztani a vörösvértestek képződéséhez szükséges vasat, folsavat. Az izommennyiséggel nem arányos teljesítmény, kifáradás esetén érdemes vérkép-vizsgálattal ellenőrizni a vörösvértestek mennyiségét és állapotát, kiegyensúlyozott táplálkozással a vérképzést segíteni.

Teljesítmény-fokozás vörösvértestek segítségével

A sportolás másik oldala, amikor szándékosan a vörösvértest-szám emeléssel történik az izmok teljesítményének fokozása. Ennek egyik módja a ritkább légköri nyomáson történő edzés, ami tartósabb sportteljesítményt ad, mert a hormonrendszer, a keringés, az anyagcsere is alkalmazkodik. Másik módja a mesterségesen, alkalomszerűen adott eritropoetin. Ilyenkor a szervezet egészének alkalmazkodása elmarad - mindössze a vörösvértestszám emelkedik meg 10-15%kal, ezért az izom teljesítményének növelése rövidebb, időzítéstől függő.
A felelőtlenül doppingszerként használt Eritropoetin bajt is okozhat, nevezetesen a vér sűrűbbé válik, könnyebben jöhet létre trombózis, akár kis izomsérülést követően is.

A hétköznapi sportoláshoz a 4-5,2 millió mikroliterenkénti vörösvértestszám elegendő. Emellett azonban minden sportolónak ajánlott odafigyelni a vörösvértest képzést segítő táplálkozásra: fogyasszon húsokat, májat, zöld növényeket, salátaféléket. Illetve megfelelő kivizsgálás alapján orvosi tanácsra érdemes folsavat és vasat gyógyszer formájában bevinni - tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Forrás: http://www.tromboziskozpont.hu

2013. 05. 03.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink