HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Mézes csillagok

Bővebben


        Magazin

Aszpirin: 110 éve töretlen karrier

érdekességek

 

Pályafutása 110 éve alatt az egyik legismertebb orvossággá vált.

Sokan ismerjük és szedjük, mint hagyományos lázcsillapítót, gyulladás-gátlót, illetve fájdalomcsillapítót. Pályafutása 110 éve alatt az egyik legismertebb orvossággá vált. Azt azonban kevesen tudják, hogy a legújabb kutatások szerint a szer a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében is egyre nagyobb szerepet kap.

A gyógyszeres terápia egészség-gazdaságossági számítások szerint is jó eredményekkel kecsegtet. Ennek is köszönhető, hogy április 1-jétől Eü.tér.köt. 50%-ról normatív 55%-ra emelkedett a gyógyszer társadalombiztosítási támogatása.  

110 évvel ezelőtt, 1899 tavaszán jegyezték be az aszpirint a berlini Császári Szabadalmi Hivatalban. A becslések szerint azóta egytrillió tabletta fogyott, napjainkban évente közel 50 ezer tonnányit szedünk be világszerte. Az orvosság karrierje máig töretlen és felívelő, 110 éves pályafutása alatt sok területen bizonyított, az elmúlt évek kutatásai a molekula újabb és újabb indikációit igazolták. A gyógyszer híres rajongói közé tartozott az író Franz Kafka és az énekes Enrico Caruso, aki az időjárás változások miatti fejfájására szedte.

Új lehetőségek az indikációban
Az aszpirin az 1980-as évek közepéig klasszikus pályáját futotta, addig elsősorban fejfájás és láz ellen javallott gyógymód volt, és csak a hetvenes - nyolcvanas években folytatott kutatások eredményei tették a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek megelőzésének egyik fontos molekulájává az acetilszalicilsavat. Egy 1990-ben, Svédországban lezajlott kutatás szerint például a készítmény 30 százalékkal csökkentette az infarktusos esetek számát, míg az újak előfordulását 15 százalékkal sikerült vele leszorítani.
Az aszpirin jótékony hatása a szívinfarktus megelőzésén túl az agyi infarktus, azaz a stroke megelőzésében is kimutatható. Hazánkban ez ma a 3. vezető haláloki tényező, és a régiónkban egyedülálló és sajnálatos módon a fiatalabbakat is veszélyezteti. Ráadásul a betegség természete folytán minden 10. szélütötte beteg számíthat egy újabb, még erősebb szélütés bekövetkeztére. Ezért volt jelentős a kanadai neurológus professzor, Barnett vizsgálata, amely igazolta a szer hatásosságát ebben a betegségcsoportban is. A kutatásban részt vevők körében az aszpirin 31 százalékkal (a férfiaknál 48 százalékkal) csökkentette a szélütés kockázatát, munkája nyomán a szer világszerte elfogadott gyógyszere lett a stroke-megelőzésnek is.
(De még mielőtt bárki aszpirin-kúrába fogna, feltétlenül keresse fel orvosát és kérje ki véleményét!)

Hatóanyagát már az ókorban is ismerték
Az orvosság azokból az ősi gyógymódokból ered, amelyek szalicilátokat tartalmazó növényekkel kúrálták a betegeket. Hippokratész Kr. e. 400 körül szalicilt tartalmazó fűzfalevelet javasolt a szembetegségekre és a szülési fájdalom enyhítésére. A fűzfakéreg-kivonat lázcsillapító hatásról Edward Stone tiszteletes számolt be először 1763-ban a Royal Society tagjainak. 1828-ban egy müncheni gyógyszerészprofesszor, Johann Buchner a fűzfafőzetből keserű, sárgás anyagot vont ki, amelyet a fűzfa latin neve (salix) után szalicinnek nevezett el. Egy évvel később Henri Leroux tiszta, kristályos szalicint állított elő. A történet a párizsi Sorbonne-on folytatódott 1838-ban, ahol egy olasz vegyész, Raffaele Piria a szalicint savas főzéssel cukorra és aromás vegyületre bontotta. Ez utóbbit oxidálta, és színtelen, hosszú tűkristályokból álló anyagot, szalicilsavat kapott. Később kiderült, hogy a szalicilsav azonos a tündérfüst (Spirea ulmaria) kivonatából nyert, spireasavnak nevezett anyaggal. Ez a sav azonban marta a száj-nyálkahártyát, ezért Charles Gerhardt, a Montpellier-i Egyetem kémiaprofesszora megpróbálta módosítani a szerkezetét, amivel acetilszalicilsavat (aszpirint) kapott, de az eljárás olyan nehézkes volt, hogy Gerhardt ekkor még jelentéktelennek minősítette az új vegyületet.

A maró hatású szalicilsav (o-hidroxi-benzoesav) kémiai szerkezetét Hermann Kolbe marburgi professzor állapította meg 1859-ben, s módszert dolgozott ki a sav előállítására is. A növekvő szükséglet kielégítésére Friedrich von Heyden gyárat alapított. De a mellékhatásokban bővelkedő szabad szalicilsav gyakran okozott gyomorhurutot, vagy hányingert. A mellékhatásokra Felix Hoffmann - egy német cég gyógyszerészeti részlegén dolgozó munkatársa - talált megoldást 1897-ben: előállította az acetilszalicilsavat, amely a szalicilsavhoz képest csekély mellékhatást váltott ki. A humán kísérletek után a szer Aspirin néven került forgalomba, először por formában, majd 1915-től tablettaként. Egyesek szerint a név St. Aspirinusra, a fejfájás ellen védő szentre emlékeztet, de valószínűbb, hogy az acetil és a spireasav szavakból származik.
Egészség-gazdaságossági alapon
Talán a molekula széles spektrumának is köszönhető, hogy április 1-jétől 10 százalékkal emelkedik a gyógyszer vényre kapható formulájának támogatása.

Egy magyar orvosokból, gyógyszerészekből és egészség-gazdaságtani elemzőkből álló team nemrégiben elvégezte el az acetilszalicilsav egészség-gazdaságtani elemzését az atheroszklerotikus betegségek primer prevenciójában.
A meta-analízis a primer prevenciós célú aszpirin-terápia klinikai eredményeit és költségeit vizsgálta arra keresve a választ, hogy a terápiával mekkora költségmegtakarítás várható a jövőben.
A vizsgálat alapján egyértelműen kiderült, hogy az elkerült kardiovaszkuláris halálozások és betegségek költségeit is figyelembe véve, az elsődleges prevenció mint népegészségügyi prioritás magasabb egészség-nyereséget, emellett több százmillió forint költségmegtakarítást hozhat a társadalom és a finanszírozó számára.
A magyar analízis eredménye szerint 44 beteget kell aszpirin prevencióban részesíteni ahhoz, hogy egy akut miokardiális infarktust elkerüljünk. 44 személy esetén, normatív 55 százalékos támogatási kulcsot feltételezve 5 év alatt az aszpirin primer prevenció diszkontált költsége 823 152 forint, míg az infarktus költsége 894 362 forint. Tehát az aszpirin primer prevencióval 71 210 forintot takaríthat meg a finanszírozó 44 betegenként 5 év alatt.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága

2009. 07. 03.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink