HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Mexikói húsgombóc paradicsommártással

Bővebben


        Magazin

A békés életet kedvelték a vikingek

érdekességek

 

A vikingeket hagyományosan a középkor pokol angyalaiként ismerjük: a történelemkönyvek szerint utazásaik során mindent elpusztítottak. A Cambridge-i Egyetem legújabb kampánya most tisztázná őket ezen vádak alól, és a divatot illetve költészetet kedvelő emberekként mutatná be a marconának tartott harcosokat.

Az akadémikusok szerint a máig élő, sztereotípiákra épülő kép nagyon káros, ezért szeretnék, ha a tinédzserek az új elmélet befogadásával jobban megismernék a vikingek társadalmi és kulturális hatását. Szerintük ugyanis az északi felfedezők nem voltak a harc és az italozás megszállottjai, épp ellenkezőleg: egy főként békés népről beszélünk, akiket a legtöbben a túlzott higiénia miatt kritizáltak. Így tett a 11. századi angol krónikás, John of Wallingford is, akinek az volt a legnagyobb problémája, hogy a vikingek hetente fürdenek, és még gyakrabban váltanak ruhát.

Az egyetem angolszász, északi és kelta tanszéke ezért egy kiadványt is készített, amely bemutatja: félremagyarázták a vikingek történelmét. A munka szerint ez már az alapoknál kezdődik: a viking harcosok ugyanis soha nem viseltek szarvakkal vagy szárnyakkal díszített sisakokat, sőt mindig a legutolsó divat szerint öltöztek, és gondosan ügyeltek megjelenésükre. Ráadásul a közvélekedéssel ellentétben legtöbbjüknek nem volt hosszú haja, és csimbókos szakálla sem.

A hajósok igazi divatdiktátorok voltak: a velük találkozók legtöbbször öltözékük alapján ismerték fel őket - áll az egyetem kiadványában. Egy 10. századi perzsa utazó a varégok nadrágjait is istenítette, mert szerinte azok díszítése sokban hasonlít az arab mintákra.

„A köztudatban élő viking-kép teljesen hamis, ugyanis bár harcoltak, és italoztak is, illetve egyeseket fegyverekkel temettek el, a többség békés életet élt, és idejük javát földműveléssel, építkezésekkel írással töltötték" - áll a könyvben. Ezt támasztja alá az Angolszász Krónika, amelyben a 9-12. századi eseményeket jegyezték fel, és ahonnan azt is megtudhatjuk, hogy "az élet egyáltalán nem volt olyan erőszakos, ahogy azt néha hinni szeretnénk". A szakértők ezért szeretnék, ha ez a viking-kép jelenne meg a tankönyvekben is. Ez különösen fontos a családkutatási láz korában, ahol szép lassan kiderült, hogy nagyon sok angolnak vannak viking felmenői - mondta el Dr. Elizabeth Rowe, a korszak szakértője.

A vikingekről alkotott képet a régészet is árnyalja: a kutatók szerint a köztudatban élő harcosok Wagner operáinak és a filmgyártás születésének köszönhetőek, és a valósággal köszönőviszonyban sincsenek.

Forrás: Origo/Múlt-kor

2008. 10. 29.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink