HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Borsos csirke sütőben

Bővebben


        Magazin

Helytelen táplálkozás: milyen hibákat követünk el?

wellness & diéta

Táplálkozásunk kihat szervezetünk védekező rendszerére, különféle betegségek kialakulására, de a gyógyulásra is. Megnéztük, hogy az étvágytalanság, a fogyás, és az egyre romló állapot alultápláltsághoz vezető ördögi körének kialakulása miként befolyásolható.

Egészségünk szempontjából meghatározó jelentőségű tápláltsági állapotunk, a nem megfelelő étkezés ugyanis számos betegségeket, illetve szövődményeket idézhet elő. Minden olyan kóros állapotot hibás tápláltságnak (malnutríciónak) nevezünk, amelyet az energia és a tápanyagok nem megfelelő mennyisége, vagy aránya jellemez; az elhízás és az alultápláltság is malnutríció. Fontos tehát a megfelelő, személyre szabott étrend összeállítása, minél változatosabb élelmiszerekből, ételekből összeválogatva - közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A pontos tápláltsági állapot első ránézésre nem állapítható meg, mert - bár függ tőle - a tápláltsági állapot nem azonos a testtömeggel. Lehetnek azonban kisebb-nagyobb változások, amelyekre különösebb vizsgálódás nélkül is felfigyelhetünk. A bőr alatti zsírszövet mennyisége ugyanis fokozatosan csökken alultápláltság esetén, s így a szemek alatti zsírszövetvesztés hatására a szem beesetté, karikássá, a pofatáji zsírszövet fogyatkozása következtében a bőr lazává, táskássá válhat. Az alultápláltság előrehaladottabb állapotára jellemző az izomszövet csökkenése, amelynek egyik tünete, hogy a halánték területe horpadttá alakul. Árulkodó lehet - mérsékelt vagy súlyos alultápláltságra utalhat - azonban már az is, ha azt tapasztaljuk, hogy az egyébként mozgásszervi betegségben nem szenvedő ember a fekvő helyzetből nehezen tud felülni.

Az alultápláltság gyakorisága kórházakban 28-50 százalék között mozog, de nagy arányban fordul elő a szociális otthonokban (az időskorúak-, a pszichiátriai betegek- és a fogyatékosok otthonai), sőt, az otthoni betegápolásban is. Kialakulásában sok tényező szerepet játszhat. A fokozottabb energiaigénnyel járó állapotok(például tartós láz) és a nagyobb mértékű tápanyagvesztések (vérzés, sebek, krónikus hányás, hasmenés) jellemzően növelik az alultápláltság kockázatát.

Az elégtelen folyadék- és táplálékfelvétel, az emésztés-, illetve a felszívódás zavara (gyulladásos bélbetegségekben, hasnyálmirigy gyulladásnál) a túl szigorú, egyoldalú diéták szintén hozzájárulnak a tápláltsági állapot romlásához. Említhetők kifejezetten alultápláltságra hajlamosító megbetegedések is, ilyen például a daganatos, különösen a gyomor- és bélrendszert érintő és egyéb idült betegségek (idegrendszeri-, szív-, tüdőbetegségek). De kritikusnak számítanak a műtétek, orvosi beavatkozások előtti, és az azokat követő időszakok is a tápláltsági állapotot illetően. Gyakran a terápiák részét képező - a tápanyagok hasznosulását befolyásoló - gyógyszeres kezelések is negatívan befolyásolhatják a tápláltsági állapotot.

A fekvőbeteg- és a gondozást nyújtó bentlakásos intézetek idegen környezete, a megszokottól eltérő ízek és étkezési időpontok, az étkeztetés rendszere már önmagukban is egyfajta stresszt jelenthetnek az ott lakók számára. Mindemellett az idősebbek nehezebben alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Tápláltságukat befolyásolhatja a tompuló szaglás és ízérzés, a rágási-, nyelési nehézségek, a rosszabb kézügyesség és koordináció.  A mentális (agyi) funkciók romlása, az önellátási akadályozottság vagy képtelenség, valamint a depresszió következtében is csökkenhet az étkezés iránti érdeklődésük.

Vizsgálati módszerek

Egy-egy rendszeresen ismételt vizsgálat alapvető fontosságú az alultápláltság szűrése, kockázatának megítélése szempontjából. Összetett betegségek esetében azonban megbízhatóbb - a relatív tápanyaghiányt is jelző - eredményt kaphatunk, ha több dimenzióban vizsgálódunk.

Az antropometriai (testméréstani) vizsgálatok közül legáltalánosabb a testtömeg és a magasság mérése. Ezek alapján meghatározható a testömegindex (Body Mass Index, BMI), ami a kilogramban mért testtömeg és a magasság méterben kifejezett négyzetének a hányadosa. A 20 alatti BMI rizikótényezőnek számít, a 18,5-nél kisebb érték pedig alultápláltságnak. Még egy túlsúlyos emberről (25 feletti BMI esetén) is kiderülhet azonban, hogy bizonyos szempontból alultáplált - jelentősebb súlyvesztés miatt mennyiségileg, illetve a fehérje-, vitamin- vagy ásványi anyag hiány miatt minőségileg.

Fontos megjegyezni, hogy az ödéma (folyadék gyülem) alultápláltság következtében is kialakulhat, de más betegségekre is visszavezethető. Ilyen állapotban ránézésre jó a kondíció, normál a súly, ezért megtévesztő lehet. A bőrredő vastagság meghatározott helyeinek mérésével (bőrredőmérő használatával) megállapítható a bőr alatti zsírszövet mennyisége és eloszlása, ami alapján következtetni lehet az egész test zsírtartalmára. A testzsírszázalékot az úgyínevezett bioelektromos impedancia analízissel (BIA-módszerrel) szintén meghatározhatjuk. (Működési elve azon alapul, hogy a test elektromos ellenállása arányos a test zsírtartalmával.)

Habár nem szívleljük az olykor „időrablónak" tűnő kérdőíveket, mégis nagyon fontos, hogy a páciensek és hozzátartozóik tisztában legyenek azzal, hogy az intézmények elsősorban ezek segítségével végeznek tápláltságra vonatkozó rizikószűrést. A kérdőívek hasonlóak, általában rögzítik a megmért testtömeget, az elmúlt időszak (3-6 hónap) alatt bekövetkezett nem kívánt testtömeg változást, valamint rákérdeznek a táplálékfelvételt befolyásoló tényezőkre, (étvágy, esetleg az émelygés, a hányinger, a hányás gyakoriságára, a nyelési nehézségre). A szakemberek ezek alapján tudják meghatározni a terápiás lépéseket és a nyomon követést.

Általában a fenti szempontok alapján megfogalmazható egyfajta besorolás az alultápláltság kockázatára nézve. Kis rizikót jelent, ha valaki megfelelő mennyiségben és minőségben táplálkozott és nem, vagy csak 5 százaléknál kevesebbet veszített a testtömegéből: 55 kilóból például leadott 2-őt, testömegindexe pedig 20-25 közötti. Közepes rizikónak számít, ha étvágytalan és 5-10 százalék közötti a fogyás mértéke, azaz 60-ból 4 kilót fogyott, vagy a BMI 18,5-20 közötti. Nagy rizikóról beszélünk, ha 10 százaléknál több a testtömegvesztés, egy 70-ből lead 8 kilót, és/vagy a BMI kisebb 18,5.

Bár a biokémiai vizsgálatok értékét (szérum összfehérje, albumin, transzferrin) a különböző betegségek és gyógyszerek is befolyásolják, nyomon követésük - más paraméterekkel összefüggésben vizsgálva - mégis fontos információkkal szolgálhat a tápláltsági állapotra nézve. Az izomerő vizsgálata (kézszorítás marokerő-műszerrel) a statikus izomerőt, a harántcsíkolt izomzat teljesítőképességét méri, amelynek révén az erőnlétet, közvetett módon a tápláltsági állapotot is jelzi.

Forrás: HVG www.hvg.hu

2008. 03. 28.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink