HungaroWellness - a wellness magyar otthona. Vegyen részt játékunkban! Regisztráljon!
Wellness csomagok
 
Régió: Város: Név szerint:  
belepes a jatekba
Wellness ABC: A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T U Ü V W X Y Z


Regisztáljon, hogy megkapja heti rendszerességű hírlevelünket, és hogy részt vehessen nyeremény-játékainkban!

regisztracio

Belépés

felhasználó név:

jelszó:

elfelejtett jelszó


2013.07.04.
Nagy gondokat okozhat a magzatnál a jódhiány

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a megfelelő egészségi állapothoz elengedhetetlenül szükséges a jód. Azt azonban eddig nem tudhattuk, hogy a magzatoknál ez mennyire fontos. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a terhesség ideje alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő jód bevitelre, ellenkező esetben akár a születendő gyermek agya nem fejlődik megfelelően.

Bővebben

2013.05.15.
A cukorbetegség összefügg az alvás minőségével?

Új kutatások szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulása kapcsolatba hozható az alvás alatt termelődő melatonin alacsony szintjével. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az ismert és a még kutatott összefüggésekre és a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Bővebben

2013.03.19.
A rágás képessége csökkenti az elbutulás rizikóját

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia.

Bővebben

Karamellás almatorta

Bővebben


        Magazin

Melyik masszázst válasszam?

wellness & életmód

 

A masszázs ősidők óta ismert, újra és újra felfedezett, teres gyógymód. Felpezsdíti a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat, és az érintés, a simogatás, az emberi közelség megnyugtatja a zaklatott lelket...

A kondicionálótermek, szépségszalonok és természetgyógyász-stúdiók zavarba ejtően bő választékot kínálnak a különböző kezelési fajtákból. Nehéz közöttük eligazodni, ugyanis más és más egészségügyi problémára más és más módszer jelent megoldást! Milyen kezelést válasszunk sportolás utáni lazításhoz, fájó derekunkra vagy ha csak egyszerűen stresszoldásra lenne szükségünk? Íme a választék!

AZ ÉRINTÉS VARÁZSA

Az emberek régóta kényeztetik magukat masszázzsal, melynek áldásos hatásait az ókori kínaiak és görögök ugyanúgy élvezték, mint az egyiptomiak, akiktől még néhány erről árulkodó falfestmény is fennmaradt. A masszázs tudományos alapokon nyugvó, orvosilag is igazolt hatású stresszoldó és gyógyító módszer. Világszerte népszerű, hiszen a nyugtató érintés nemcsak kellemesen ellazít, hanem eredményesen csökkenti is az izmok görcsösségéből adódó fájdalmakat és mozgási nehézségeket.

A civilizáció egyik átka, hogy a keveset mozgó városi ember ízületi és csontfájdalmaktól, gerincpanaszoktól és a merev, „beállt" izmok okozta mozgási nehézségektől szenved. Szerencsére van segítség! Amikor fáj valahol, önkéntelenül odanyúlunk, és nyomkodjuk a kényes területet. Ha szomorúság ér bennünket, egy megnyugtató ölelés enyhíti bánatunkat. Bőrünk milliónyi érzősejtje az idegpályákon keresztül az agy felé továbbítja a kellemes ingereket.

JÓ TUDNI: a masszázskezelések remek közérzetet biztosítanak, és nemcsak gyógyítják, hanem olykor meg is előzhetik a mozgásszervi megbetegedéseket.

ÍGY HAT A MASSZÁZS

A simító-dörzsölő-gyúró mozdulatok felpezsdítik az egész vérkeringést, így a test teljesen felfrissül. Több oxigén jut szervezetünkbe, bőrünk pórusai kitágulnak, és a lerakódott méreganyagok távoznak szervezetünkből. Az érintés hatására a szervezet a test stressz- és fájdalomcsillapító szereiként, illetve örömhormonjaiként ismert endorfin- és oxytocinhormonokat állít elő.

AMIKOR TILOS A MASSZÁZS...

fertőző betegségeknél
komplikált terhesség esetén és a menstruáció első két napján
akut gyulladásos betegségeknél
lázas betegség idején
előrehaladott, súlyos csontritkulás esetében
rákos megbetegedéseknél, a daganat területén
súlyos visszérproblémáknál
egyes bőrbetegségek esetén (pl.: gennyedések, nyílt sebek, fekélyek területén)
fokozott vérzékenységgel járó megbetegedések esetén
különféle csont-, ízületi, izomsérülések, rándulások, ficamok heveny szakában
trombózis idején.

ÚJRA ÉS ÚJRA...

A masszázs a csecsemőtől az idős generációig gyakorlatilag mindenkinél hatásos, ám más-más okból és erősséggel esik jól. Aki egyszer már belekóstolt a jóba, általában rászokik, és kisebb-nagyobb rendszerességgel újra a masszázságyra fekszik, hogy a kellemes érzések újra és újra átjárják egész testét.

EURÓPA KEDVENCE - A SVÉDMASSZÁZS

Az öreg kontinensen és az Újvilágban legelterjedtebb a svédmasszázs. A klasszikus, hazai gyógyfürdőkben használatos terápia az izmokra hat, különböző erősségű masszázsfogásokkal. A masszőr fokozatosan lazítja az izmokat, először csak végigsimítja azokat, így viszi fel a krémet vagy a speciális aromaterápiás olajat a bőrre. A kezelés egész ideje alatt valamelyik kezét a fehérneműre vetkőzött vendég bőrén nyugtatja, hogy ne szakadjon meg a kettejük közötti bőrkontaktus. Miután a test átmelegszik, a felhevült bőrön következhetnek a dörzsölő mozdulatok - ekkor már nagyobb nyomást lehet alkalmazni. A következő lépésben az izmokat gyúrják. Az erőteljes mozdulatsor gyakorlatilag elemeli az izmokat a helyükről. Ehhez a terápiafajtához rendszerint kapcsolódik frissítő talpmasszázs is, mely a lábfejet teljes mértékben átmozgatja - és masszírozza. A svédmasszázs végéhez közeledve a masszőr rezegtetéssel élénkíti a masszírozott területet, és tenyéréllel vagy ököllel finoman ütögetve-paskolva fejezi be a kezelést.

TUDTA? A magyar masszőrök főként ebben a módszerben képzettek.

A kezelés minden egészséges, de keveset mozgó, ülő- vagy állómunkát végzőnél eredményes lehet. A svédmasszázs átlagos időtartama körülbelül egy óra.

A sportmasszőröket gyúrónak nevezik. A foglalkozás elnevezése arra utal, hogy a játékosokat a svédtechnika legerőteljesebb, gyúró mozdulataival „dögönyözve" készítik fel a meccsek, versenyek és edzések előtt, hogy izmaik a lehető legjobb formában legyenek. Ezt követően jöhet a lágy, könnyed stresszoldás, amely méltó befejezése egy sportolással töltött délutánnak vagy napnak.

GYÓGYÍTÓ ÉRINTÉS

Reumatológusok és fürdőorvosok gyakran rendelnek gyógymasszázst különböző mozgásszervi megbetegedések kezelésére. A masszázs ezen verziója a gerinc és a végtagok ízületeinek kopásos vagy gyulladásos megbetegedéseire javallott, illetve izomfájdalmak orvoslására használatos. Általában más gyógymódokkal együtt alkalmazzák, a beteg gyógytorna és fürdőkezelések mellett részesül masszázsban, máskor gyógyszeres kezelés kiegészítéseként szolgál. A svédmasszázs alapvető fogásait alkalmazó gyógymasszőrök a bőr alatti, fájdalmas izomcsomókat óvatosan szétdörzsölik, és a letapadt izmokat felszabadítják. A gyógymasszázs rendkívül gyengéd, a visszafogott mozdulatok kímélik a betegeskedőket és az időseket. Nincsenek hirtelen mozdulatok, az érintés olyannyira kellemes, kímélő, hogy a vendég el is alszik a kezelés alatt. Ajánlott: reumás betegségek, idegrendszeri problémák, sérülések okozta mozgásszervi problémák és tartáshibák esetén.

A speciális gyógymasszázs egy másik fajtája az orvosok által rendelhető kötőszöveti masszázs, mely során a hát egyes zónáira irányulnak az intenzív mozdulatok. A masszázs mezítelen bőrön történik, ám krémet vagy olajat nem használnak hozzá. A kötőszöveten át az érintés kihat a belső szervekre, és jótékonyan befolyásolja például a tüdő vagy a vese működését. A gyógymasszázshoz általában orvosi ajánlás szükséges, a kezelőnek pontos utasításokat kell kapnia az orvostól, hogy megismerje a páciens betegségét. Ezzel a terápiával csökkenthetők - többek között - a nőgyógyászati panaszok, a légzési zavarok és az emésztési problémák.

KELETI ALTERNATÍV TERÁPIÁK

Egyre több hazai szalonban próbálhatjuk ki az itthon néhány éve még alig ismert keleti masszázsfajtákat. Míg a svédmasszázshoz szokott európai ember korábban meglehetős idegenkedéssel fogadta a thai és egyéb ázsiai eredetű kezelési módokat, mára már elterjedtek a testet egységes egészként kezelő keleti masszázsok. A közkedveltebb thai és a shiatsu kezelési módszerek az egész energiarendszert próbálják egyensúlyba hozni. A többi masszázstól eltérően a thai masszázs szárazmasszázs, amelyhez nem használnak olajat vagy krémet. A vendégnek nem kell levetkőznie, a terápiát kényelmes pamutpólóban és vékony pamutnadrágban lehet igénybe venni. A vendég a kezelést a földre terített, külön erre a célra használt tatamiszőnyegen vagy szivacson fekve kapja.

A távol-keleti elgondolás szerint testünket 14 meridián hálózza be, és ezek mentén áramlik az energia, életerő. A thai masszázs is ezen a keleti filozófián alapul, amely a testet meridiánokra, azaz életenergia-folyamokra osztja. Míg az egészséges emberek meridiánjaiban az energia állandóan szabadon áramlik, a betegségek vagy sérülések megzavarják a meridiánok működését. Adott pontokra hatva ez az áramlás visszaállítható eredeti állapotába, így a masszőrök az akupunktúrás pontokat összekötő vonalak mentén dolgoznak. Mindezt különböző pontok gyengédebb és erőteljesebb nyomásával érik el, nemcsak kézfejükkel, hanem könyökükkel, talpukkal és térdükkel is nyomóerőt gyakorolva a kliens testére. A kezelések akár két órán át is eltarthatnak, a masszőr a több ezer éves ősi módszereket követve az egész testen dolgozik. A thai masszázs érdekességképpen kipróbálható, de kiváló gyógyhatása miatt egészségügyi problémák esetén is hatásos lehet. A masszírozás időtartama általában 1,5 óra - megnyugtat, pihentet, kikapcsol, ellazít.

ÚJDONSÁG: A SHIATSU

A shiatsu is az alternatív, Magyarországon csak mostanság megismert és megkedvelt terápiák közé tartozik. Az ősi, japán eredetű masszázs az energiapályák és meghatározott akupunktúrás pontok stimulálásán keresztül az életenergia keringésének harmonizálására szolgál. Alkalmazásában leggyakrabban az ujjnyomást használják, a kezelésben nagy szerepet kapnak a különféle feszítések és ízületforgatások, amelyek az energiablokádok feloldozására szolgálnak. A thai masszázshoz hasonló, amennyiben ennél a terápiánál is a tenyereket, a könyököt, a térdet és a talpat is használják a masszőrök az erősebb nyomások kivitelezéséhez. A módszer felhasználja az akupunktúra, a jóga és természetesen a masszázs jótékony hatásait, hogy így az embert a maga egészében kezelje, és egyensúlyba hozza. A végeredmény kecsegtető: a masszázs energianövelő hatású, feszült, ideges periódusokban megnyugvást hoz.

KÍSÉRLETEZZÜNK! Széles körben használható, érdemes kitapasztalni, hogy számunkra milyen egészségügyi probléma esetén ad enyhülést. Kevés betegség esetén ellenjavallt, még ágyban fekvő betegnek is kellemes lehet. Kérjük, forduljon bizalommal masszőrünkhöz gerincbántalmak, hátfájás, fejfájás és menstruációs problémák esetén!

ÉRDEMES TUDNI...

A masszázs során fellépő bőrpír nem problémát, hanem a felpezsdült keringést jelzi, amely a szakszerű kezelés során természetes, mi több, kívánatos jelenség.

A jó masszázs nem fáj. Még a beteg testrészeket, bőr alatti csomókat is lehet úgy dörzsölni, hogy ne okozzon nagy fájdalmat. Amennyiben kellemetlennek érzi a dörzsölés vagy gyúrás erősségét, haladéktalanul jelezze azt kezelőjének! Ugyanígy érdemes kérni az erősebb mozdulatokat is, hiszen mindenki számára más „fokozat" nyújthat enyhülést.

A masszázs meggyorsítja a folyadék kiválasztást, ezért a kezelést követően pótoljuk a folyadékveszteséget szénsavmentes ásványvízzel vagy gyenge gyümölcsteával!

A masszázsra érdemes kényelmes fehérneműben érkezni. A kezelés előtt remek érzés és jótékony, izomlazító hatású a forró zuhanyzás.

Forrás: Ideál Életmódmagazin a Magyar Wellness Társaság lapja

 

2008. 03. 12.

 

További cikkeink

Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg
Karácsonyi allergiák
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával
10 tipp a téli bőrvédelemhez
Száraz bőr: hogyan segít a kozmetikus?
Tüdőgyulladás – Ön ismeri a tüneteket?
Legjobb edzésformák magas vérnyomás esetén
A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek
A szaunázás igazi edzés az ereknek
Pajzsmirigy problémára utaló tünetek
Összes cikk

rss Magazin RSS
 
Új hozzászólás írása regisztrált és bejelentkezett látogatók számára lehetséges

 
Tetszett, amit itt olvastál?
Oszd meg a barátaiddal, mentsd el kedvenceid közé!
Bookmark and Share

 

2014.05.20.
Biztonságosan edzhet akkor is, ha cukorbeteg

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Bővebben

2013.12.11.
Karácsonyi allergiák

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél.

Bővebben

2013.12.04.
Ünnep a kozmetikában - kezelések tömjénnel és mirhával

A természet kincseinek gyógyító erejét hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig a szakértő által készített, illóolajokkal végzett kezelés nem csak a bőrnek tesz jót, de a lelket is felfrissíti. A mirha és a tömjén pozitív hatásairól Peterman Krisztina szépség-terapeuta, a Dermatica kozmetikusa beszélt.

Bővebben


Partnereink